lördag 7 februari 2015
Brödtips!
Det var ett bra tag sedan jag visade några nybakta bröd på instagram och lovade att dela med mig av receptet här. Idag tänkte jag göra det.
Mammas superbröd
10 gram jäst
14 dl kallt vatten
2 dl krossade linfrön
2 dl solrosfrön
1.5 dl rapsolja (eller annan, kallpressad neutral olja)
2 msk salt
2 msk socker
8 dl fiberhavregryn
8 dl grahamsmjöl
10 dl dinkelmjöl fullkorn
10 dl vetemjöl
Så gör du!
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet.
2. Lägg i frön, salt, socker och oljan och låt allting röras om under tiden. (Nästan bäst med en assistent)
3. Tillsätt sedan havregryn och mjölerna, lite i taget tills allt blandats väl. Håll lite koll på degen. Den kommer att bli rätt kompakt och lite kletig. Jag brukar nästan stoppa i allt mjöl, lämna någon halv deciliter till utbakningen.
Den här ihopblandningen gör du på kvällen (eller tidigt på morgonen om du vill baka på kvällen). Sedan ska degen jäsa 12 timmar i rumstemperatur.
När jag bakar ut degen delar jag upp den i ca 8 delar, rullar till rullar och skär sedan bollar som jag rullar. Ungefär så stora att de får plats i min handflata. Det brukar bli ungefär 48 stycken för mig.
Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa med bakduk i ca 45 minuter.
Grädda på 225 grader, i mitten av ugnen, i ca 16-21 minuter, beroende på ugn. Där de fått färg både ovanpå och under brukar de vara färdiga.
Dessa är supernyttiga! Sockret försvinner under jästiden och är bara till för att få igång jästen och för er som har det jobbigt med jäst kan jag lova att det är minimalt. En riktig favorit som följt mig i många år nu.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för detta Jenny, måste provas snarast!
SvaraRaderaTrevlig kväll!
Kram Anna
Ja, gör det! :) Kram Jenny
RaderaOh, det låter smarrigt, de ska jag prova! Tack för receptet!
SvaraRaderaSå lite så :) Kram Jenny
RaderaNu blev jag sugen... bäst jag går och lägger mig:):)
SvaraRaderaInne och kikar ikapp:)
KRAM Milla
Vad roligt att du tittar in! Kram Jenny
RaderaMmm vilka gobullar o fina bilder och vilken vacker gammeldags lägenhet, trodde det var ett gammalt hus, men å andra sidan har du förmågan att få vilket hem som helst vackert o invjudande! 👍👍
SvaraRaderaTack snälla för det <3 Kram Jenny
RaderaLåter smaskens! Ska absolut testa! Men 10 gram jäst? Ska det verkligen inte vara mer?
SvaraRadera/Sara
Nej, 10 gram är det. Jästen försvinner under jästiden så det ska vara så lite som möjligt :) Lycka till! Kram Jenny
RaderaAwesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share
SvaraRadera