fredag 25 maj 2018

Feng shui i trädgården I
Feng shui är väldigt gynnsamt att använda i trädgården. Förr i tiden när man byggde hus valde man placeringar där huset hade stöd i rygg och på sidorna och öppet på framsidan. Detta gjorde man för att det skulle bli så optimal energi som möjligt. Energin skulle ha lätt att komma in i trädgård och bostad, utan att sedan försvinna iväg. Det allra bästa var också om vatten sakta ringlade sig fram på framsidan, framför huset. Det sades vara något som tillförde väldigt god energi.
Detta gäller ju faktiskt även idag. Många drömmer ju om en bostad vid vatten just på grund att det är en stor källa till energi och påfyllnad.

Hur gör man då när man ska titta på sin egen trädgård? Hur jobbar man?

I feng shui gäller samma ute och inne. Det finns ingen plats på tomten som inte energimässigt hänger ihop med det andra eller där man kan "gömma undan" saker. Tomten, omgivningen och universum är en helhet. Allt hänger ihop. Men när du ska jobba med just din tomt, gäller det att rensa bort allting som inte ska vara där. Skräphögar, stinkande komposter som inte sköts om, saker som ligger i en röra, ogräsområden som aldrig får omvårdnad, högar av saker som "kan vara bra att ha", osv osv. Gör en överblick och bestäm dig vad du verkligen behöver och inte. Om du inte orkar hålla efter komposten kanske det är bättre att lämna skräpet på din sopstation/återvinningscentral? Alla saker som du väljer att spara bör få sin speciella plats. Vi har ju alla en massa saker, men har du en plats för dem kommer du inte alls att uppleva att det är ett problem att ha dem. Dessutom hittar du dem när du behöver dem. Och glöm inte bort att inte ställa en massa saker mot grannen. Du vill ju inte själv att de ska rada upp en massa saker de vill "gömma" mot din tomt så att du får en skräphög i blickfång!

När du sedan gått igenom allt och fått ordning kan du titta över vilket stöd du har runt huset. Finns det en massa hål runt tomten där energin kan åka ut? Har du tillräckligt med skydd i ryggen? Kan man se entrén? Hur är allmänna känslan på tomten?
Här finns det många om och men eftersom en tomt kan se så otroligt olika ut. Det är svårt för mig att ge något generellt råd mer än att täppa igen de hål som finns och försöka få det stöd som huset behöver, både på sidor och bakom huset.

Man tittar och gärna på hur formen på tomten är, vilket blir extra påtagligt när du lägger din bagua på tomten. Baguan läggs över hela din tomt och visar vilka områden som hamnar var. Det här är ett perfekt sätt att hjälpa till att lägga rätt saker på rätt plats. Du kanske inte vill ha soptunnan i relationsområdet eller i hälsan för att det ska bli optimal energi. Som vanligt får man jobba med sina områden för att de ska bli så bra som möjligt. Detta brukar verkligen bli en Aha-upplevelse!

En annan sak som man jobbar mycket med i Feng shui trädgårdar är att balansera elementen. Det gäller att se till att alla elementen finns representerade. Desamma gäller vikten av att se till att energin gärna vill nå din entré. Men jag tror att jag får utveckla det i något annat inlägg innan detta blir allt för långt :)

Du har ALLT att vinna på att jobba med Feng shui i din trädgård. Dels mår vi bra av energin som naturen ger oss, men dessutom kommer din egen energi att höjas om din trädgård är fin. Och har man inte ett intresse av att ha rabatter, kan man alltid välja att planera i krukor istället. Det finns oändliga möjligheter och det är det som är så otroligt roligt med Feng shui.

Ut och titta på din tomt!

KRAM

Jenny


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar