tisdag 5 juni 2018

Feng shui i trädgården - EntrénNär det gäller entrén vet de flesta som kan lite om Feng shui att entrén är väldigt viktig. Här ska energin strömma in och välkomnas för att sedan kunna ringla runt på din tomt. Meningen är att energin ska stanna och inte sticka iväg åt något håll eller "läcka ut".

Inom Feng shui förespråkar man att entrén ska kännas ljus och inbjudande. Se till att jobba med belysningen så att dörren blir tydlig. Dina besökare, eller chi får inte ha problem att förstå var den ska strömma in. Täck inte igen ingången för mycket utan gör det självklart var din entré är.

Vad det gäller att välja färger vid din entré finns många vägar att gå. Mitt råd är att använda dig av baguan och ta reda på vilket område som ligger var. På så sätt kan du jobba med de färger som är gynnsamma för ditt baguaområde. Med Feng shui är man inte stilstyrd utan utgår istället från elementen, yin och yang och baguan. Det funkar på vilken stil man än har på sin bostad.

Generellt kan man säga att jord och trä inte behöver tillföras i så stora mängder när det gäller trädgårdar (förutsatt att du har växtlighet i den). Då finns de redan naturligt på din tomt. Däremot metall, eld och vatten kan behöva tillföras i olika doser.

Har du möjlighet kan det vara gynnsamt att på vänster sida om entrén locka in energin till ditt hem genom att ha ett vattenarrangemang. Vattenarrangemanget ska vara placerat så att besökaren kan "ta med sig" energin in. Det sägs bringa tur och bra förhållanden för bra chi. Viktigt att tänka på om du väljer detta är att alltid se till att vattnet är rent och gärna flödande (med pump eller liknande). Igenstoppade vattenarrangemang som inte hålls efter är INTE bra för energin.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller hela trädgården och tex gången mot din ytterdörr är att ta bort de raka linjer som vi människor så gärna vill skapa. Raka linjer finns inte naturen och upplevs heller inte behagliga. Var inte rädd för att skapa mjuka former i rabatter, gångar eller murar. Det gör bara upplevelsen mer behaglig.

När vi gjorde om vår stenmur i vårt första hus valde jag att lägga in svängar i stenmuren mot vårt garage. Muren svajade lätt och hade en avrundande avslutning. Killen som grävde hos oss hade aldrig sett något liknande :) Men han blev väldigt fascinerad! Jag tror att han kände hur behagligt det blev och istället för att göra två raka väggar mot garaget, följer muren naturen vilket gör det behagligt i både kropp och öga.

Generellt skulle jag säga att vi är rätt dåliga på detta, att skapa känslan av stigar istället för raka rabatter och raka uppfarter. Men det är en Feng shui lärdom att ta till sig av! Det gör faktiskt mirakel för våra trädgårdar.

Du kan aldrig lägga för mycket tid på att jobba med din entré. Håll den ren och fin, inbjudande och välkomnande. Se till att alla som går förbi ditt hus skulle vilja gå in där!

Det var väl dagens inlägg om trädgård och entrén. Tror jag :)

Ha en fin dag!

KRAM
Jenny


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar