måndag 7 maj 2012

Feng shui i trädgården - inramning


En av grundbultarna i en bra trädgård med god Feng shui är att jobba med tryggheten. Återigen. Att skapa en trygg miljö både inom- och utomhus är viktigt inom Feng shui. För är vi trygga så är vi avslappnade och trivs bättre.

Genom att titta på hur flödet sprider sig i trädgården kan man upptäcka de brister man behöver jobba med. En sådan sak kan vara om det finns "hål" i inramningen i trädgården där energin kan sippra ut. Har du "stöd" runt hela huset? Se över din gräns mot grann(en)arna (om du har någon granne), hur ser "inramningen" ut? Kan din trädgård behöva stärkas någonstans? Vi har alla olika förutsättningar och självklart är det väldigt många parametrar som spelar in här men vi kan alla göra någonting för att förbättra vår situation. 

Här kommer tre generella tips för att se över din inramning:

1. Hur ser baksidan ut på ditt hus? Har du inget bra stöd i ryggen så försök jobba med det. Här kan rejäla träd vara bra eller syrener eller andra stabila häckar. 

2. Huset kräver även stöd på sidorna. Finns det några "hål" här?

3. Att ha för högt stöd framtill på huset kan göra att möjligheter inte vill komma till dig. Energin ska ha lätt att hitta till dig men svårt att lämna dig - det kan du använda som grundregel.

Ha en fin trädgårdsdag! :)

Kram
Jenny 

15 kommentarer:

 1. Skulle gärna vilja ha en härlig syrenhäck på vår baksida som är mot en park, men efter att grannen haft inbrott vågar jag inte. De har en häck och sedan en överbyggd altan där tjuvarna ostört kunde ta sig in i huset.
  Annars intressant med trädgårdar och Feng Shui. Skulle säkert gå att göra en hel del i vår trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack Jenny för fina tips! Alltid roligt att läsa trädgård och bli påmind om saker man känner till men inte alltid tänker på.

  Önskar dig en fin trädgårdsdag :)
  Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Dess tips ska jag ta med mig i min "ryggsäck" har mycket att jobba med i vår trädgård & dessa tips var kanonbra och "mitt i prick! Tack för en fin blogg!!

  SvaraRadera
 4. Tack snälla du för fina tips! Jag tänkte hur det är runt vårt hus, stora träd på framsidan.. Vi har öppet mot vår granne på ena sidan, som är ovän med oss pga träd han vill ha bort. Jag skulle då gärna vilja ha en häck eller plank där, men min sambo och jag vågar inte ta diskussionen, så sambon tycker vi ska vänta tills han flyttar. Undrar just hur detta påverkar vårt liv. Kram!

  SvaraRadera
 5. Hmmm, blev lite fundersam över detta med "baksida". Vår "baksida" vetter mot en strålande sjöutsikt med skog och blånande berg, jag skulle ALDRIG plantera träd och/eller buskar, häck där:) Jag tycker (tror?) att det är just detta öppna landskap som ger energi tillbaka till oss som betraktar det. Flummigt?
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart skriver jag generellt när jag ger allmänna råd. I ditt fall måste man i så fall känna hur det känns, ta reda på om din "baksida" verkligen är din baksida, och hitta andra lösningar. Kram Jenny

   Radera
  2. Jag tänker lite så här med tanke på vad Anonym skriver. Att om man har en vacker utsikt å inte vill plantera en häck eller sätta upp ett plank. Men måste det där "trygga" innebära "stänga in"? Min tanke med detta är att Anonym tex, skulle kunna anlägga en rabatt med härliga blommor på den sidan å på så sätt rama in utan att det känns instängt. Att det ger en känsla av att trödgården liksom har en röd tråd runt hela tomten och man då får en känsla av trygghet. Jag vet inte hur jag ska förklara riktigt. Men just att det kanske inte behöver innebära så stora saker som plank utan att det ksn vara små buskar, perenner, vackra blommor osv. Är jag helt fel ute nu? :-)

   Radera
  3. Hej! Det är en bra synpunkt och fundering du har! Jag skulle säga att "det beror på". Ingenting med Feng shui är riktigt skrivit i sten, om du förstår vad jag menar. Är lutningen tex väldigt brant mot ett vatten så vet inte jag om jag skulle känna trygghet av en rabatt medan jag kanske skulle göra det på ett ställe där det inte lutar mycket. Generellt skulle jag nog säga att en rabatt är lite för klent som stöd i ryggen. Men det är min uppfattning. Men som sagt, det finns väldigt många om och men. För att göra rätt bedömning skulle jag vilja vara på plats. Mer än så kan jag inte säga. Det är roligt med Feng shui, eller hur? :) :) Kram Jenny

   Radera
 6. Hallå där Jenny, mycket bra trädgårdstips!!!

  Och så vackra headerbilder du satt in!!! Mari.

  SvaraRadera
 7. Hej hej! Tack för de tipsen. Jag planterade en syrenhäck förra våren och den har redan vuxit till sig... Nu har vi "bara" tre sidor kvar. Kramkram

  SvaraRadera
 8. Bra tips, önskar själv att jag hade en trädgård att ta hand om....Kramar

  SvaraRadera
 9. Hej Jenny!!

  Såg via bloglive gårdagens inlägg, men kommer inte mera till det inlägget, så jag får nöja mig att bara läsa en del av texten. Skriver här nu en kommentar ifall du hinner stänga bloggen.. Vill gärna skriva några rader än till dig. Så dagen har kommit då du valt att sluta blogga! Kan ju inte påstå att jag blir glad av det beslutet men är klok nog att inte frågesätta valet.
  Vill passa på och tacka dig för all inspiration du gett mig under åren som jag följt med din blogg(har ju hängt med sedan 2007)!! Du har ett väldigt gott öga för både inredning & trädgård och du är en skicklig fotograf samt du kan uttrycka dig så fint samt du sprider en positiv livsanda! Tusen tack för det!
  Önskar dig och dina kära allt gott i livet!
  Kram
  Pi

  SvaraRadera
 10. Hej Jenny!

  Jag blev så glad av att hitta hem till dig i bloggvärlden och din givmildhet vad gäller tänkvärda ting & inspiration och jag saknar dina fina inlägg väldans mycket...Tack för du inspirerat mig massor!! Ta hand om dig själv och de människor som har en plats i ditt hjärta.

  Kram från Anna v

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Tusen tack för dina fina ord. Jag blir alldeles varm i hjärtat! Det är ju verkligen roligt om man lyckas inspirera någon. Jag tror inte att det kommer bli mer bloggande för min del men jag är otroligt tacksam för allt jag fått genom mitt bloggande. Ha en underbar sommar och sköt om dig i massor! Stor KRAM Jenny

   Radera
 11. Det var bra tänkt! det ska jag ta til mig i vår kommande trädgård! Kram!

  SvaraRadera