söndag 25 maj 2014

Morsdag och tankar


 Vårt 60- åriga äppelträd i solnedgång.

Idag har jag en riktigt jobbig dag. Morsdag. En dag som inte tillhör mig. Uppenbarligen. En dag då jag blir påmind om alla mina misslyckanden, om all min sorg, om all skit vi måste gå igenom för att vi vill ha barn.
Jag känner mig utanför. Och så ledsen. Idag, en dag när många firar med tårta och fina teckningar, försöker jag undvika alla blommor på ICA och tittar frekvent bort för att inte se några morsdagskort. Jag känner mig uppgiven. Och innerst inne vet jag kanske att det inte finns så många vägar kvar.

Det är inte lätt att parera alla frågor och händelser som ofrivilligt barnlös. Häromdagen var jag in på Panduro. Jag skulle köpa några små saker och väl i kassan tipsar expediten mig glatt om att jag just den dagen kunde köpa såpbubblor i små burkar billigt som jag kunde ha på kalasen framöver. "Jättesmidigt" intygade hon. Jag tror henne. Jag svarade med att säga att vi inte hade några kalas. Hon såg jätteförvånad ut och trodde nog att mina barn inte fick några kalas. (Stackars barn!!!). För folk fortsätter reagera så där. Som om man är en utomjording när man inte har barn. Något så fruktansvärt ovanligt och konstigt. Och vi är nog utomjordingar. Vi som aldrig lyckas. Åtminstone känner vi oss så.

Jag hatar morsdag. Och vad den får mig att känna. Det är nog ingen slump att ofrivilligt barnlösas dag ligger i anslutning. Som en jämvikt på orättvisan.

Livet är fantastiskt. Jag vet det. Bara inte idag.

26 kommentarer:

 1. Och jag känner så med dig - jag tyckte också att mors dag var jobbig, i 6 år, ja du vet... Hade det inte varit för att jag firat min egen mamma så hade dagen tillbringats under ett täcke...
  Och folk kan va så tanklösa så man fattar inte!
  Kram- i morgon är det en annan dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du vet ju. Ibland känns det bara så jobbigt. Kram Jenny

   Radera
 2. Do not be sad and unhappy. Not every mother is a good mother and you are a good woman, it is very much. Greetings and good luck.

  SvaraRadera
 3. Finns inga ord jag kan säga som tröst.. Jag har inte heller några barn o vet vad du menar med att man känner sig konstig o utanför ibland o att folk tycker att det är väl en självklarhet att alla har barn!? Men alla har inte barn!! Folk kan verkligen vara elaka o såra som bara den med sina tanklösa kommentarer. I mitt fall vet jag inte om jag kan få barn eller ej då det av olika anledningar inte har blivit av o nu känns det som att tiden rinner iväg.

  Önskar dig all lycka o jag hoppas av hela mitt hjärta att du en dag får din stora dröm uppfylld!!

  Varma styrkekramar

  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det handlar om att man sticker ut, folk blir obekväma. De är så inne i sitt liv att de då inte vet vad de ska prata om. Tack snälla för dina lyckönskningar! Stor KRAM Jenny

   Radera
 4. När jag läste vad du skrvit blir jag så ledsen. Så ledsen att du inte får uppleva din dröm som vi många tar som en självklarhet att få uppleva. Det är så tråkigt att det ibland bara inte går. Vi har två vänner som efter långa resor har den ena familjen fått tillökning men inte den andra. Det är tråkigt när livet inte är rättvist. Tänker på dig.Det är svårt att skriva, men ville lämna en hälsning.
  kram till er Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din hälsning. Det är svåra saker. För alla. Livet kommer nog aldrig bli rättvist. Kram Jenny

   Radera
 5. Många styrkekramar,önskar jag kunde hjälpa dej ,att bära den tunga börda du bär på idag,men kom ihåg,det är mörkast före gryningen.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag hoppas på dina ord. Kram Jenny

   Radera
 6. En hilsen, - og en klem!

  Mvh HildeSu, Norge

  SvaraRadera
 7. Åh, vad jag önskar att jag kunde säga tröstande ord ! Jag förstår delvis vad du går igenom och jag känner igen en gränslös sorg. Men, ge inte upp än, mirakel kan ske !!!

  Och det är väl inte en självklarhet att alla har barn, det kan ju vara så att man inte vill eller kan.

  Stor kram till dig !!
  Anci

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog bara samhället som är format efter att man ska ha barn. Alla förväntar sig det. Men livet är som det är. Oförutsägbart. Kram Jenny

   Radera
 8. Stor kram, Jenny! Känner igen mig på sätt och vis när vi också ständigt får frågan och det tisslas och tasslas bakom ens rygg. Önskar jag hade ett trollspö som du kunde få använda. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! <3 Folk älskar att prata om sånt här. På fel sätt. Kram Jenny

   Radera
 9. Förstår dig verkligen! Det läggs upp bilder på instagram, facebook, det är hälsningar i tidningen och det finns överallt ...om morsdag! Titta så fina saker jag fick osv. och det är ju folk såklart värda men det kan va jobbigt att se. En sån dag påminns man om hur annorlunda man är!..När man träffar nya människor eller folk man inte träffat på länge så är det bland det första folk frågar: Har ni några barn eller hur många barn har ni? Inga. Va?! utropar folk..jag är farmor typ. Skulle va skönt om folk kunde tänka till lite...var som jag läste eller hörde nånstans..tror det var Klara från Mia & Klara som sa det..att man behöver inte fråga om folk har barn...folk börjar ofta prata om sina barn om de har några så man behöver inte fråga..det kommer automatiskt! Det var ett bra konstaterande tycker jag!..
  från en annan utomjording! ;) kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi måste prata om det mer för att folk ska förstå. Därför gör jag det. Ja, hon vet ju vad hon pratar om efter en lång kamp. Tack :) Kram Jenny

   Radera
 10. Glömde säga...sååå vackra foton! :) Kram

  SvaraRadera
 11. Kära Jenny!
  Som tröst vill jag skriva att JAG aldrig har känt mig särskilt utvald på morsdag - barnen till trots-utan morsdag har varit (och är) för mig MIN mors dag. Utan henne hade jag inte funnits, jag saknar henne oändligt då hon är borta sedan många år. Men idag på MORS DAG så besöker jag alltid graven med en bukett egenhändigt plockade blommor. På samma sätt jag alltid har uppvaktat henne sedan 3-4 års ålder.
  Glöm inte att det finns en plan för dig med - DU är sparad som den allra vackraste blomman till något barn därute i världen. Någon liten som längtar efter en riktigt BRA MOR, en sådan som DU är! Tänker på Dig:)
  Kram Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fint sätt att hedra henne. Sorgen går nog aldrig ur. Men jag är säker på att hon uppskattar att du tänker på henne. Tack snälla du för din kommentar. Kunde inte hålla tårarna borta. Stor KRAM Jenny

   Radera
 12. Förstår dina tankar och känslor, en gång i tiden var det där jag! Med samma känslor och tankar!
  Jag sänder dig/er alla styrka jag bara kan via rymden!
  Ha det bäst fina, fina du!
  Kram Amie

  SvaraRadera
 13. Hej Jenny!!

  Med tårar rinnande på mina kinder skriver jag åt dig!!
  Vill bara ditt bästa och är så ledsen över er situation, livet är bara så orättvist! Alla dessa tankar du har jag själv oxå tänkt o upplevt.

  SvaraRadera
 14. Min mor fyllde 65 på mors dag, så det blev ett annat slags firande av mor! Så jag undslapp de känslorna. Jag förstår dina känslor till hundra procent! Det är ok att känna som vi gör! Trots att vi är många, så känner vi oss ensamma i vår egen situation! Och vi bör lyfta ämnet, för vår egen skull, men också för våra nära och kära, så att de får en chans att kunna vara det stöd som de säkert vill kunna vara! Vissa samtalsämnen behöver kanske inte tas upp just när vi finns i närheten?!

  Många kramar!

  SvaraRadera
 15. Vet precis hur jobbigt det är, morsdag och alla andra dagar. Efter många, långa år, två missfall och fyra IVF fick vi till sist vår älskade dotter. Hoppas ni också får chansen via IVF eller kanske adoption som vi hade börjat ställa in oss på.

  Lycka till och kram från en okänd som vet hur det känns

  SvaraRadera